Literature

GOZBA ILI O LJUBAVI PDF

: Gozba ili O ljubavi () by Platon and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great prices. Miloš N.Đurić is the author of The Symposium ( avg rating, ratings, reviews, published ). This Page is automatically generated based on what Facebook users are interested in, and not affiliated with or endorsed by anyone associated with the topic.

Author: Tygobei Kazrazuru
Country: Maldives
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 26 May 2017
Pages: 94
PDF File Size: 7.23 Mb
ePub File Size: 10.81 Mb
ISBN: 550-4-57317-672-2
Downloads: 30762
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazujar

Junastvo daje Erot onima koji ljube. Etot je takodje hrabar I mudar. On se opruzio pored Arisimaha,Fedrovog prijatelja lekara. On pripada najstarijim bogovima. Ovdasnji tirani su videli veliku moc ljubavi Aristogitonove I odanosti Parmodijeve koji su sr usili njihovu vlast. Oni koji hoce da radjaju telom,naginju zenama,a oni koji su trudni dusom u vecoj meri nego telima,oni naginju onome sto dusi dolikuje-oni saznanje I ostale v rline radjaju.

Kada ih je Apolon rasekao svaka polovina zudela je za svojom drugom polovinom.

[PDF] Platon – Gozba – Free Download PDF

Smatra se da je Platon u ovom slucaju imao u vidu stvarni dogadjaj sa postojecim poznatim licnostima. Pored toga sto je najmladji,on je I nezan,on hoda I boravi sa stvarima koje su najmekse,u srcima I dusama bogova I ljudi on boravi,al ne u svakoj dusi nego samo u mekoj. On iz svog lekarskog iskustva govori kako se Erot ne nalazi samo u ljutskim dusama nego I u biljkama Ilu zivotinjama I u svemu sto je zivo. Odiseja prepricano pregled opste 1Full description. K ada su Sokrat I on isli zajedno u vojsku,Sokrat je sve prevazilazio u vojnickim naporima.

Medjutim kako su im stidovi bili sa druge strane oni su u nemogucnosti da prave potomke lagano izumirali. Marsija je melodijom svoje frule ocarvao ljude,a Sokrat svojim besedama. To ce ga dovesti do toga da vidi lepotu I u poslovima I u obicajima. Po tome to je dobro,medjutim ocevi ljubimaca postavili su pedagoge koji su im zabranjivali da govore sa ljubavnicima.

Related Articles  DINGE GEREGELT KRIEGEN OHNE EINEN FUNKEN SELBSTDISZIPLIN DOWNLOAD

Aristodem se tacno ne seca o cemu su pricali jer je dremao,ali se seca da je Sokrat rekao da isti covek treba da zna da napise ragediju I komediju. Sokrat govori kako ce njemu I Agatonu sada biti tesko da govore. I zimu je lako podnosio,dok su srugi vojnici oblacili na sebe mnogo haljina,sokrat je na zimi bio u onim u cemu je I unutr,jos je I ljuabvi snegu hodao bos.

On je dakle uvek siromah I daleko je od toga da bude nezan I lep nego je tvrd I suv,uvek bez odece,lezi na zemlji bez pokrivaca I drugar je potrebe,to mu je sa majkine strane. Bogovi se ne mesaju s ljudima nego se preko Erota vrsi sav saobracaj I razgovor boga sa ljudima. Ovaj je izabrao I jedno I drugo. Lepo j e ugadjati zdravim delovima tela,a ruzno bolesnim.

Da li Erot zudi ili ne zudi ono prema cemu je on ljubav-zudi. Mi ne trebamo ljutiti bogove da nas jos jednom ne bi rastavili vec trebamo slaviti Erota sto nam pomaze da nadjemo polovinu koja nam po srcu pripada I daje nam nadu da ce4 nas ako budemo bogodusni opet spojiti I tako nas uciniti blazenima I srecnima. Lekarstvo je nauka o erotskim odnosima tela s obzirom na punjenje I ispraznjivanje.

Ovaj mu lici na satira Marsiju. Posle toga okrenuce se sirokom moru lepote,nece ga privlaciti ni lepota jednog coveka ni zanimanja,radjace govore I misli u beskrajnoj ljubavi prema mudrosti.

Bezbozanstvo nastaje ako se ne ugadja plemenitom Erotu,nego onom drugom,a posao lekara je da nadgleda rane obleke ljubavi I da ih leci. Jednom se zamislio u ranu zoru,I na tom mestu ostao je I dan I noc,a kada je svanula nova zora,Sokrat se pomolio suncu I otisao.

Njenu su dusu vratili iz hada zacudivsi se njenom delu. Ana Karenjina prepricano Lektira Ana Karenjina prepricano. On je demon I lezi izmedju boga I smrtnog stvorenja. Nakon toga Erisimah je rekao Fedrove reci: Erot je najblaze niji,najlepsi I najbolji od svih bogova.

Gozba Johna Saturnalla

Medjutim u Joniji je sramota I ljubav prema mudrosti I ljubav prema gimnastici,jer im nije od koristi da se velike misli radjaju. A dobar lekar je onaj koji zna da usadi ljuvbav gde je nema,a ukloni gde je ima a ne treba da je bude.

Related Articles  COAGULACION INTRAVASCULAR DISEMINADA PDF

Travnicka hronika prepricano cy. Zlocin i Kazna, Prepricano lekira, Zlocin i kazna. Smrtno se ne odrzava tako sto ostaje uvek isto,tako ono sto nastaje I sto stari ostavlja novo kakvo je I samo bilo,zato nije za cudjenje sto svako stvorenje od prirode tezi da ostavi svoj potomak,jer je to radi besmrtnosti.

Medjutim Agaton je dobar govornik,pa kada dobro besedi pred gomilom moci ce I pred malim brojem ljudi. Za drzavu I vojsku bilo bi najbolje kada bi b ila sacinjena od ljubavnika I ljubimaca,jer bi se uzdrzavali od svih sramota I nadmetali se jedni sa drugima za svaku lepotu.

Platon – Gozba

Gde je mesto gde sve cveta I mirise,tu je Erot. SITE To ensure the functioning of the site, we use cookies.

Alkibijada su ujele filozofske besede. Zelimm da pohvalim Ag atona,pa stoga mora sesti s desna.

Medjutim nije sramota da ljubavnik na svaki nacin ugadja ljubimcu,a ovom drugom je sluzba radi vrline jedina sluzba koja nije sramotna. Prvo nas Aristofan upoznaje sa ljutskom prirodom I njenom sudbinom. On pita Sokrata zasto nije seo pored Aristofana,nego pored onoga koji je tu nejlepsi. Umirati za ljubav reseni su I muskarci I zene. Ljubavnici bi trebalo da love,a ljubimci da beze,te seb ovi drugi ne smeju dati brzo I sramota je da l jubimac ide ljubavniku zbog moci,polozaja ili vlasti.

Ovakvom coveku kakav je Sokrad postao u svojoj zagonetosti on I goba besede,ne bi mu mog li slicna naci ni u davnom ni u sadasnjem vremenu.